top of page

  Λίγα λόγια για την Γυμναστική για Όλους 

 Η Γυμναστική για Όλους (Γ.γ.Ο.) προσεγγίζει την άσκηση σαν μία ομαδική ενασχόληση με παιδαγωγική διαδικασία, μέσω της οποίας τα άτομα που συμμετέχουν αναπτύσσονται σωματικά, κοινωνικά και συναισθηματικά.  Πιο συγκεκριμένα,  περιλαμβάνει μια ποικιλία δραστηριοτήτων κατάλληλες για κάθε φύλο, ηλικία, ικανότητα και πολιτιστικό υπόβαθρο, συμβάλλοντας έτσι στην προσωπική υγεία, στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και στην εν γένει ευζωία των ατόμων, σωματικά, κοινωνικά, πνευματικά και ψυχολογικά.

 Η Γ.γ.Ο. εστιάζει σε 4 άξονες: Διασκέδαση, Φυσική κατάσταση, Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και Φιλία (Fun, Fitness, Fundamentals, and Friendship). Μπορεί να περιλαμβάνει γυμναστικά στοιχεία με ή χωρίς όργανα και γυμναστική με χορό.

 Μπορεί να έχει χαρακτήρα επίδειξης (π.χ. τοπικές εκδηλώσεις ή φεστιβάλ έως γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ‘’World Gymnaestrada’’) ή διαγωνιστικό χαρακτήρα (π.χ. Contest προγραμμάτων Γ.γ.Ο περιφερειακής ή εθνικής εμβέλειας έως “World Gym for Life Challenge”).

 Παρέχει κινητικές εμπειρίες με αισθητικά χαρακτηριστικά, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους θεατές, δίνοντας ταυτόχρονα και την ευκαιρία προβολής θεμάτων, ιδιαίτερης εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας.

 Το 2009 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής (F.I.G.) ξεκίνησε τις διαγωνιστικές διοργανώσεις της, με σκοπό να δώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο άθλημα. Έτσι, έγινε στο Dornbirn της Αυστρίας η πρώτη διοργάνωση διαγωνιστικού χαρακτήρα με τον τίτλο "World Gym for Life Challenge", που πληρούσε τον κανόνα του "όλοι βραβεύονται".

 Μια διοργάνωση όμως, διαγωνιστικού χαρακτήρα, πέρα από την οργανωτική της επιτυχία, πρέπει να διαθέτει και όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης.

 Η F.I.G. αναφέρει τα 4 κριτήρια στα οποία πρέπει να αξιολογούνται τα προγράμματα της Γ.γ.Ο.: Ψυχαγωγική αξία, Καινοτομία/Πρωτοτυπία/Ποικιλία, Τεχνική και Συνολική εντύπωση.

 Ο εσωτερικός κανονισμός αξιολόγησης της Γ.γ.Ο. διαμορφώνει ένα πλαίσιο με χαρακτήρα καθοδηγητικό ορίζοντας τους βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η σύνθεση ενός προγράμματος καθώς, εδώ, οι ασκούμενοι είναι άτομα όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα από επίπεδο φυσικής κατάστασης και κινητικών ικανοτήτων και ο απώτερος σκοπός της είναι η αναψυχή και η χαρά που απορρέει από τη συμμετοχή σε ένα ομαδικό γεγονός. 

 Η δημιουργία του εσωτερικού κανονισμού αξιολόγησης έχει χαρακτήρα καθοδηγητικό, καθώς ορίζει τους βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η σύνθεση και η παρουσίαση ενός προγράμματος. Η γνώση και η σπουδή του εσωτερικού κανονισμού αξιολόγησης της από όλους τους εμπλεκόμενους (προπονητές, κριτές, αθλητές), είναι απαραίτητο εργαλείο για την εφαρμογή, ανάπτυξη και εξάπλωση του αθλήματος.

Τέλος, τονίζεται ότι ο ρόλος της Γ.γ.Ο. είναι πρωτίστως η αναψυχή των συμμετεχόντων διαμέσου μιας ομαδικής συνεργασίας, η οποία υποστηρίζει, προβάλλει, αποδέχεται και ενσωματώνει την διαφορετικότητα των ανθρώπων.

 

Ευχή όλων είναι ο εσωτερικός κανονισμός αξιολόγησης και οι κατευθυντήριες οδηγίες να αποτελέσουν μοχλό περαιτέρω διάδοσης και ανάπτυξης του ιδεώδους του αθλήματος «Γυμναστική για Όλους».

bottom of page